Lær dit vinglas at kende

vinglas

Et vinglas har stor betydning for vinens smag. Det er derfor vigtigt at bruge det helt rigtige glas, når du drikker vin, hvis du vil nyde den i fulde drag. Du er helt sikkert opmærksom på, at der er forskel på hvidvinsglas og rødvinsglas.

Du har nok også bemærket, at de findes i forskellige størrelser inden for hver kategori. Men er du klar over, hvor meget vinglassets form og størrelse betyder for din oplevelse, når du drikker vin?

Valg af vinglas – baseret på undersøgelser

I 2015 brugte japanske forskere et specielt kamera til at registrere billeder af fordampningen af alkohol i forskellige vinglas.

Deres undersøgelse viste, hvordan forskellige former på vinglas påvirkede tætheden og placeringen af dampe ved åbningen af de forskellige typer af vinglas.

De vigtige faktorer ved et vinglas

Der er tre faktorer, som er altafgørende for vinglas. Disse tre faktorer er formen, størrelsen og vinglassets åbning.

Den klassiske form på et vinglas, med en bred midte og en smallere åbning, forårsager, at alkoholen i vinen fordamper ved glassets kant således, at duften og derved smagsoplevelsen ikke forringes.

Vinglassets åbning afgør, hvordan du drikker vinen. Eksempelvis kræver en smal åbning, at du lægger hovedet tilbage, når du drikker, hvilket gør, at vinen lander på den bagerste del af din tunge. Hvorimod et vinglas, der bøjer lidt udad, får dig til at samle dine læber, så vinen lander på den forreste del af din tunge. Størrelsen på for eksempel et Riedel glas afgør, hvor meget ilt, vinen kommer i kontakt med.